Είναι σίγουρα μια διαφορετική περίοδος όπου όλοι μας έχουμε αλλάξει τον τρόπο εργασίας ώστε να προσαρμοστούμε σε αυτή τη νέα (αλλά προσωρινή!) πραγματικότητα. Από εκεί που είχαμε ένα πολύ ασφικτικό πρόγραμμα… ξαφνικά μια μέρα ξυπνήσαμε σε μια κατάσταση εντελώς διαφορετική. Μια από τις αλλαγές που είχαν να αντιμετωπίσουν αρκετοί επαγγελματίες ήταν η εργασία στο σπίτι με την παρουσία των παιδιών καθώς τα σχολεία ήταν κλειστά και θα συνεχίσουν να είναι για μερικές ακόμη εβδομάδες. Ποιος δεν θυμάται το viral βίντεο με τον Robert Kelly που μπήκαν τα παιδιά του στο δωμάτιο όπου έδινε συνέντευξη μέσω skype στο BBC… Δεν είναι εύκολο να διατηρήσεις μια ισορροπία και χρειάζεται πρόγραμμα, μεθοδικότητα και… πολύ υπομονή!
Ζητήσαμε από επαγγελματίες γάμου να μοιραστούν τις δικές τους συμβουλές για το πως μπορεί ένας επαγγελματίας γάμου να συνεχίσει να είναι παραγωγικός ενώ δουλεύει από το σπίτι μαζί με τα παιδιά του.

Υπήρξαν κάποιοι κανόνες, όπως άλλωστε κ σε μια καθημερινότητα ρουτίνας. Το δίωρο της δικαιωματικής μου απομόνωσης στο σπιτι, το εκμεταλλευόμουν για δουλειά.
Δεν ξεχνάμε ποτε τους κανόνες στο σπιτι! Σε οποία κατάσταση και αν βρισκόμαστε!
Η εργασία στο σπιτι, κατά την διάρκεια της καραντίνας ήταν ένα μικρό challenge!
Δεν ξέρω καν αν τα κατάφερα καλά!
Έχω μια κόρη σχεδόν 10 ετών, εξαιρετικά ανήσυχη κ με τρομερή ενέργεια!
Επίσης παρατήρησα ότι τα παιδιά το είδαν όλο αυτό σαν μια ευκαιρία να μείνουν με τους γονείς τους, τύπου «Α, χα!! Τώρα είστε δικοί μου!»
Κάποιες μέρες ήμουν τυχερή απέναντι στην δουλειά, διότι υπήρχε η online απασχόληση από το σχολείο, κάποιες άλλες όμως ήμουν full-time mother.
Σίγουρα βοήθησε το γεγονός ότι το επάγγελμα μας έχει μια δημιουργικότητα κ σαν αποτέλεσμα αυτού σκέφτηκα τα εξής:
1. Ζητούσα πολύ συχνά την γνώμη της για τον δημιουργικό σχεδιασμό ( creative identity ), τόσο συχνά που νομίζω βαρέθηκε κιόλας.
2. Υπήρξαν κάποιοι κανόνες, όπως άλλωστε και σε μια καθημερινότητα ρουτίνας. Το δίωρο της δικαιωματηκης μου απομόνωσης στο σπιτι, το εκμεταλλευόμουν για δουλειά.
Δεν ξεχνάμε ποτε τους κανόνες στο σπιτι! Σε οποία κατάσταση κ αν βρισκόμαστε!
3. Όσο αφορά κείμενα, εξωστρέφεια και emails οι νυχτερινές ώρες ήταν οι ιδανικές. Μπορεί αντίστοιχα να γίνει κ πολύ πρωί αλλά δεν είμαι καθόλου πρωινός τύπος.
4. Επίσης λειτούργησε καλά κ το κομμάτι γραφειο. Όταν επισκεπτόμουν μαζί της το κλειστο γραφειο, εκεί σίγουρα η μαμα δουλεύει, δεν υπάρχει αμφιβολία.
5. Δραστηριότητες όπως ζωγραφική, παζλ και δυστυχώς- ευτυχώς tablets λειτούργησαν υπέρ μας.
Καθώς βέβαια όλοι είμαστε σε μια κατάσταση αναμονής, δεν υπήρχαν ιδιαίτερες απαιτήσεις.
Θέλω να τονίσω ότι ο χρόνος που περάσαμε σαν οικογένεια, είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει! Ούτε στις διακοπές! Ήταν και συνεχίζει να είναι ένα «μάθημα» για όλους μας! Θα μάθουμε να σεβόμαστε τον προσωπικό χώρο και χρόνο του άλλου και όχι να αναγκαζόμαστε να γεμίζουμε με ανούσιες δραστηριότητες τον χρόνο μας για να αποφύγουμε την επαφή και τις προστριβές!
Όλα θα πάνε καλά!
Χρειάζεται λίγη υπομονή και ψυχραιμία ακόμα!
Για την περίοδο των events έχει αρχίσει σιγά σιγά εκ των πραγμάτων να κινείται και το 2021, που είμαι σίγουρη ότι θα είναι υπέροχο ( εκτός απροόπτου )

Προσπαθήστε να έχετε όσο γίνεται μια ρουτίνα.
Επιλέξτε μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας για να εργαστείτε, ώστε τα παιδια σας να εξοικειωθούν με αυτό τον χρόνο. Όπως όλοι ξέρουμε, τα παιδιά χρειάζονται πάντα ένα καλό πρόγραμμα! Ντυθείτε ανάλογα πριν ξεκινήσετε. Ακόμα και αυτό προδιαθέτει τα παιδιά για μία διαφορετική – εργασιακή κατάσταση.
Ως μαμά δυο μικρών παιδιών (4 & 2 ετών) και χωρις τη δυνατότητα φύλαξής τους απο τις γιαγιάδες (όπως συχνά συμβαινει) λόγω αποστασης, ήξερα πολύ πριν μας επηρεάσει η πανδημία του covid-19, πώς είναι να εργάζεσαι με τα παιδιά από το σπίτι.
Οι φορές που μια μητέρα μπορεί να αισθανθεί άσχημα ότι δεν προλαβαίνει ή ότι δεν μπορεί να συνδυάσει παιδιά και δουλειά, είναι πολλές. Αλλά η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική, αρκεί να γινόμαστε όλοι μας λίγο περισσότερο δημιουργικοί..! Δεν θα πω ψέματα ότι είναι εύκολο, αλλά πιστέψτε με είναι σίγουρα εφικτό!
Ένα από τα καλύτερα κόλπα που εφαρμόζω είναι τα αυτοσχέδια παιχνίδια. Τα περισσότερα παιδιά στην εποχή μας διαθέτουν έναν μεγάλο όγκο παιχνιδιών και με όσα απασχολούνται για μέρες, έρχεται η στιγμη που ίσως τα βαρεθουν και δεν τους δίνουν καμία σημασία. Για αυτόν ακριβώς το λόγο τα αυτοσχέδια παιχνίδια είναι τα καλύτερα!
Ξεκινώντας την ημέρα, εξηγήστε τους τι ώρα αρχίζετε δουλειά & την διάρκειά αυτης (να είστε ρεαλιστές 8ωρη εργασία δεν επιτυγχάνεται εύκολα από το σπίτι!) και υποσχεθείτε τους ότι θα παίξετε πριν και μετά από αυτη, κάτι διαφορετικό και πρωτότυπο. Τα παιδιά καταλαβαίνουν και προκειμένου να ασχοληθουν με ένα φανταστικό ή αυτοδημιουργητο παιχνίδι με την μαμά τους, δείχνουν μεγάλη πειθαρχία!
Επίσης, μπορεί το δικό σας Skype, FaceTime call, να είναι η δίκη τους ώρα για μια αγαπημένη ενασχόληση, όπως η ζωγραφική ή το να διαβάσουν/ξεφυλλίσουν το αγαπημένο τους βιβλίο. Δώστε τους αρκετές ξυλομπογιές, τυπώστε Α4 με πρωτότυπα καινούργια σχέδια και τα μικρά θα ξετρελαθουν. Αρκεί μια καινούργια ξύστρα και αμέσως το παιχνίδι θα πάρει άλλη χαρα.
Προσπαθήστε να έχετε όσο γίνεται μια ρουτίνα.
Επιλέξτε μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας για να εργαστείτε, ώστε τα παιδια σας να εξοικειωθούν με αυτό τον χρόνο. Όπως όλοι ξέρουμε, τα παιδιά χρειάζονται πάντα ένα καλό πρόγραμμα! Ντυθείτε ανάλογα πριν ξεκινήσετε. Ακόμα και αυτό προδιαθέτει τα παιδιά για μία διαφορετική – εργασιακή κατάσταση.
Επιπλέον, στα σπίτια που διαθέτουν κήπο ή μεγαλο μπαλκόνι, αξιοποιήστε, όσο ο καιρός το επιτρέπει, τη δυνατότητα και εργαστείτε έξω. Έτσι ώστε τα μικρά να αλλάξουν παραστάσεις και να ενθουσιαστούν με νεες προκλήσεις και ερεθίσματα που θα τους απασχολήσουν στον κήπο ή στο μπαλκόνι.
Μπορείτε επίσης, να έχετε κρατήσει ή φυλάξει κάποια από τα πιο αγαπημένα τους παιχνίδια και να τους τα διαθέσετε κατά τη διάρκεια της εργασίας σας. Και εκείνα θα δείξουν μεγαλύτερη χαρα και εσείς θα έχετε περισσότερο διαθέσιμο χρόνο.
Μην παραλείπετε να κάνετε σύντομα διαλείμματα ώστε τα μικρά σας να νιώθουν ότι τα έχετε στο νου σας αλλά και να τα κρατάτε σε καλή διάθεση. Κανείς δεν θέλει να παραμελήσει ή να αφήσει το παιδί του για ώρες μόνο του..
Ξεκλέψτε χρόνο ενώ εκείνα κοιμούνται!
Είτε κοιμάται το ένα παιδί σας είτε και τα δυο, προσπαθήστε να είστε έτοιμοι και σωστά οργανωμένοι ώστε να κάνετε αυτά τα κρίσιμα τηλεφωνήματα για τα οποία χρειάζεστε απόλυτη ησυχία, την ώρα του ύπνου τους. Είναι ένα μικρό κόλπο ώστε να κερδίσετε επιπλέον χρόνο!
Τέλος, αποδεχτείτε λίγο παραπάνω τον χαμό και την ακαταστασία κατά την διάρκεια της ημέρας σε χώρους που δεν επηρεάζουν την εργασίας σας, ώστε και οι μικροί να νοιωθουν ελευθερία αλλά και εσείς.. να μην χάσετε το μυαλό σας!
Με υπομονή, κατανόηση, οργάνωση και πρόγραμμα όλα γίνονται! Αλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε, οτι παρα την κούραση στο τέλος κάθε μέρας, τα παιδιά μας είναι εκείνα που μας δίνουν απλόχερα αγάπη, χαρα και έμπνευση!

Ο κανόνας για την οικιακή τηλε-εργασία είναι, για μας, η φροντίδα των αναγκών των παιδιών μας (ειδικά αν είναι μικρά), η αλληλοβοήθεια των γονιών και η οριοθέτηση (!) ωρών που θα αφιερωθούν στην εργασία.
Το περιβάλλον του σπιτιού, μας είναι οικείο. Ένα μέρος της δουλειάς γινόταν και πριν στα σπίτια των συνεταίρων του γραφείου μας – του Σωτήρη & της Όλγας και στο δικό μου – μεγαλώνοντας ταυτόχρονα μικρά παιδιά. Μεταφέραμε εύκολα λοιπόν στο σπίτι το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών του γραφείου. Τα δίκτυα, οι εφαρμογές, οι καλύτερες ταχύτητες και γενικά η τεχνολογία βοηθάει πλέον πολύ.
Ο κανόνας για την οικιακή τηλε-εργασία είναι, για μας, η φροντίδα των αναγκών των παιδιών μας (ειδικά αν είναι μικρά), η αλληλοβοήθεια των γονιών και η οριοθέτηση (!) ωρών που θα αφιερωθούν στην εργασία.
Επίσης, η επιστροφή στο σπίτι και το φρενάρισμα των ατελείωτων καθημερινών υποχρεώσεων μπορεί να μας γεμίσει με χαρά και να λειτουργήσει ανανεωτικά για τα σχέδια μας. Να αποκτήσουμε καλύτερο focus! Να λοιπόν η νέα παραγωγικότητα μας!
Να σκεφτούμε τα πράγματα αλλιώς, να αξιολογήσουμε ξανά τις ενέργειες μας ως τώρα, να λειτουργήσουμε λοιπόν προς όφελος ΚΑΙ της ανάπτυξης μας και όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν να είμαστε έτοιμοι, λειτουργικοί και … ξεκούραστοι!

Διαμόρφωσα λοιπόν ωράριο συγκεκριμένο και αυστηρό, το οποίο συνεννοήθηκα με τον σύζυγό μου για να μπορούμε να δουλεύουμε εκ περιτροπής, κοινώς σκυταλοδρομία! Όποιος παίρνει τη σκυτάλη, ντύνεται, ετοιμάζεται, κλείνεται στο γραφείο και δεν επιτρέπεται να τον ενοχλήσει κανείς.
Λίγες μέρες μετά την έναρξη της καραντίνας ζήτησα από την ομάδα μου να κάνουμε ένα ομαδικό video call για να συντονίσουμε τις δραστηριότητες μας υπό τις νέες συνθήκες. Στη μέση περίπου της τηλεδιάσκεψης ακούστηκε η φωνή ενός γλυκύτατου τρίχρονου που φώναζε στη μαμά του και μέλος της ομάδας, να σταματήσει επιτέλους να μιλάει με το αφεντικό της (εγώ ήμουν το κακό αφεντικό), γιατί τους χαλούσε το παιχνίδι! Εκείνη τη στιγμή συνειδητοποίησα αφενός ότι το τρίχρονο είχε τα δίκια του και αφετέρου ότι θα μπορούσα να είμαι και εγώ στη θέση της δόλιας μάνας και στην απέναντι πλευρά να μην είναι ένα αφεντικό με κατανόηση (εγώ είμαι πάλι αυτό), αλλά μία απαιτητική νύφη χωρίς κατανόηση, αλλά με τεντωμένα νεύρα λόγω κορονοϊού και όχι μόνο. Έτσι λοιπόν αποφάσισα ότι θα πρέπει να επιβληθώ εγώ στις συνθήκες και όχι οι συνθήκες σε μένα. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά στη δική μου περίπτωση? Αποκλεισμός σε ένα σπίτι με ένα απαιτητικό δυομισάχρονο με ενέργεια ατομικής βόμβας και με σύζυγο που εργάζεται ίσως και περισσότερο από πριν. Στην αρχή ήταν πολύ δύσκολο να συνδυαστούν οι ρόλοι και το 24ωρο δεν έφτανε (όχι ότι μου έφτανε ποτέ).
Μέχρι και τη στιγμή της καραντίνας, σαν wedding planner με ζευγάρια κατά κύριο λόγο από το εξωτερικό, είχα συνηθίσει να είμαι διαθέσιμη όλη μέρα, κάθε μέρα και δεδομένης της διαφοράς ώρας που είχαμε με το κάθε ζευγάρι, πολλές φορές και τη νύχτα. Αυτό τώρα είχε αρχίσει να γίνεται αδύνατο. Extreme situations require extreme measures και για μένα τα ακραία μέτρα ήταν –απίστευτο κι όμως αληθινό – να μην είμαι πλέον τόσο διαθέσιμη! Διαμόρφωσα λοιπόν ωράριο συγκεκριμένο και αυστηρό, το οποίο συνεννοήθηκα με τον σύζυγό μου για να μπορούμε να δουλεύουμε εκ περιτροπής, κοινώς σκυταλοδρομία! Όποιος παίρνει τη σκυτάλη, ντύνεται, ετοιμάζεται, κλείνεται στο γραφείο και δεν επιτρέπεται να τον ενοχλήσει κανείς. Δεν δουλεύω με τις πιτζάμες, δημιουργώ συνθήκες εργασίας κανονικές, έτσι ώστε όταν κάνω βιντεοκλήσεις με τα ζευγάρια μου να νοιώθουν ότι υπάρχει μια σταθερά στο κομμάτι της διοργάνωσης του γάμου τους. Όταν όλα τα άλλα έχουν αλλάξει, βλέπουν εμένα ίδια και σαν διάθεση και σαν εικόνα. Όταν τελειώνει το ωράριο που έχω θέσει, πηγαίνω στο διπλανό δωμάτιο, μαγειρεύω και αλλάζω πάνες, αλλά δεν χρειάζεται να το ξέρουν αυτό.
Χρειάζεται μια οργάνωση για να επέλθει ισορροπία, όχι μόνο μεταξύ των διαφορετικών ρόλων, αλλά κυρίως μέσα μας, γιατί αυτή η κατάσταση κατά πιθανότητα θα κρατήσει και θα πρέπει όλοι μας να προσαρμοστούμε και να βγούμε καλύτεροι μέσα από αυτή την αλλαγή και στο τέλος μπορεί και να την ευχαριστηθούμε!
Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.
Αφήστε μια απάντηση